Aanvullend verzekeren: wel of niet? - Boekhoudacademie

Aanvullend verzekeren: wel of niet?

Steeds meer mensen vragen zich af of ze zich wel of niet aanvullend moeten verzekeren. Want als je gezond bent en weinig tot geen zorg nodig hebt, heb je deze aanvullende verzekering niet nodig. In de basisverzekering wordt namelijk alle, zoals de naam al zegt, basiszorg vergoed. Vaak betalen de mensen in deze situatie veel meer premie dan ze uiteindelijk vergoed krijgen van hun verzekering. Toch wordt er vaak nog voor zekerheid gekozen (door wel de aanvullende module te nemen), terwijl dit dus eigenlijk niet altijd rendabel is.

Aanvullend verzekeren: wel of niet?

Ik ben gestopt met aanvullend verzekeren

Maar hoe zit het dan bij mij? Dit is een schermafdruk van mijn KNAB App. Het bedrag dat staat bij Zorgverzekering is het bedrag dat ik tussen 1 januari 2018 en oktober 2020 gespaard heb. Vanaf die datum was ik namelijk niet meer aanvullend verzekerd en had ik mijn eigen risico naar het hoogste bedrag aangepast. Alles wat ik bespaard heb, en anders aan de verzekering had betaald, heb ik apart gezet.

Je mag best weten dat ik het in eerste instantie best een eng idee vond om niet meer aanvullend verzekerd te zijn. Het woord “onverzekerd” klinkt heel onheilspellend. Want stel dat ik iets krijg, wat dan? Toch vroeg ik het me af. Ben ik echt wel beter af met een aanvullende verzekering, of betaalde ik alleen voor het veilige idee van “ik ben toch aanvullend verzekerd”?

Meten is weten, en ik houd van cijfers, dus ben ik er goed voor gaan zitten om te berekenen wat mijn werkelijke voordeel van aanvullend verzekeren is.

Hoe heb ik het aangepakt?
Het makkelijkste is om terug te kijken naar wat er al gebeurd is. Via de website van de verzekeraar heb ik de overzichten van de gedeclareerde kosten en de vergoedingen van twee jaren gedownload. De vergoede kosten vergeleek ik met de betaalde extra premie voor de aanvullende zorgverzekering en wat bleek: ieder jaar betaalde ik veel meer aan premie dan er vergoed werd.

Natuurlijk wilde ik ook het verschil graag verklaren. In mijn geval kwam aanvullend verzekerd zijn financieel nadelig uit doordat ik (gelukkig) weinig gebruik had hoeven maken van zorg die buiten de basiszorg viel. Ook kies ik graag voor alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, en deze vallen vaak buiten de vergoedingen of worden slechts voor een klein deel vergoed.

Zekerheid
Ik ben iemand die van zekerheid houd en daarom heb ik altijd een reserve achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Verder waren er toen ik startte met besparen geen hoge zorgkosten voor 2018 te verwachten, daarom durfde ik het aan om geen aanvullende verzekering te nemen. Omdat de vergoedingen uit de basisverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde moeten zijn, ben ik op zoek gegaan naar de goedkoopste verzekeraar met een goede beoordeling door consumenten én overeenkomsten met zorginstellingen in mijn regio.

Het voordeel van alleen een basisverzekering
De boekhouder in mij wilde graag bijhouden of en wat het voordeel zou zijn als ik alleen met een basiszorgverzekering door het leven zou gaan. Bij de KNAB bank kunnen er eenvoudig en zonder extra kosten bankrekeningen geopend worden. In januari 2018 maakte ik de spaarrekening “Zorgverzekering” aan. Elke maand werd automatisch het maandelijkse bespaarde bedrag op de aanvullende premie overgeschreven naar deze spaarrekening. Na afloop van een kwartaal ontving ik een factuur van de zorgkosten die niet in de verzekering vielen. Dat bedrag maakte ik over van de spaarrekening naar de betaalrekening en daar betaalde ik deze factuur van. Op deze wijze kon de werkelijke besparing gevolgd worden.

Nu, na bijna 2 jaar, is er al zoveel bespaard dat er voor het komende jaar al voldoende op de spaarrekening staat waarmee de premie voor 2021 in 1 keer betaald kan worden. Extra fijn, want in 1 keer betalen levert ook weer een besparing op de premie op.

Hoe zit het dan met jouw situatie?
Of het voor jou ook financieel voordelig is om geen aanvullende verzekering te nemen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het is belangrijk om het goed door te rekenen en in te schatten hoe waarschijnlijk het is dat je komend jaar voor hoge zorgkosten komt te staan die niet vergoed worden door de basiszorgverzekering.

Houd er altijd rekening mee dat er onverwachts in het begin wat kan gebeuren en je dit wel moet kunnen betalen. Je wilt niet in de financiële problemen komen door onverwachtse tegenvallers, daarom is het sowieso goed om geld te sparen voor verschillende doelen en reserves op te bouwen.

Vaak is de Inkomstenbelasting voor ondernemers een bedrag waarvan ze weten dat het eraan komt, maar hoeveel er over 2020 betaald moet worden, horen ze vaak pas bij de belastingaangifte. Dan is het te laat om er nog voor te sparen. Voor ondernemers die nu willen weten waar ze aan toe zijn, geef ik het webinar “Inkomstenbelasting 2020 voor ondernemers”. In dit webinar laat ik aan de hand van door ons ontwikkelde tool “Indicatie Inkomstenbelasting 2020” zien hoe je snel en heel gemakkelijk kunt berekenen welk bedrag je voor Inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet 2020 moet reserveren. Wil jij ook kosteloos deelnemen? Meld je dan hier aan:

© Auteursrecht - Boekhoudacademie